Thursday, August 21, 2008

Jangan Perlekehkan Ulama.


Dato' Harussani Zakaria seorang Mufti yang amat disegani kerana ilmu dan keberaniannya mengeluarkan fatwa.Ulama yang bertugas di Negeri Perak ini telah banyak menegur tentang kemungkaran yang berlaku di Malaysia seperti mengharamkan konsert jom heboh,melarang bersumpah menggunakan Al-Quran dan sebagainya.Namun tegurannya hanya dipandang sepi malah ada pihak terutamanya dari media elektronik dan cetak seolah-olah memperlekehkan kata-kata ulama ini.

Nampaknya ada pemimpin kita dan juga pihak media terikut-ikut dengan perangai Mufti Perlis yang mentah ini.Maka tidak hairanlah apabila ada umat Islam yang berani mempermainkan ugamanya sendiri dengan bersumpah menggunakan Al-Quran dan di dalam masjid (Rumah Allah).Kita seharusnya mengikut kata sepakat dari semua ulama sebelum bertindak bersumpah dan bukannya hanya mengikut kata mufti yang rata-rata banyak mengeluarkan fatwa berunsur perpecahan.Tanyalah beberapa tokoh ilmuan agama tentang mufti Perlis ini, ,maka jawapannya Dr. Asri ialah seorang yang menghidupkan ajaran Abu Bakar Assya'ari yang banyak membida'ahkan amalan baik umat Islam.Mufti Perlis ini ditentang oleh Us. Zamihan al-ghari,Us. Mahfuz al-subki, Us.Raihan (Bank Islam), Us. Soghir (Imam Masjid Wilayah) dan ramai lagi yang memperjuangkan pegangan Ahli Sunnah Al-Jama'ah yang sebenar tapi telah diselewengkan oleh Dr.Asri.Namun Dr.Asri tetap kekal karana dia digunakan oleh mereka-mereka yang berkepentingan duniawi sahaja.

Kita bangga dilabelkan sebagai sebuah negara Islam namun bagi saya label itu amat mengaibkan apabila kita hanya menerima undang-undang Islam separuh sahaja.Ulama diperlekehkan oleh para pemimpin bukanlah perkara baru kerana ianya pernah terjadi kepada Almarhum Dato' Ishak Baharom, seorang Mufti yang tegas dan disegani masyarakat.Apabila Almarhum melarang pertandingan ratu cantik dikalangan gadis Islam,melarang konsert Micheal Jackson di Selangor maka tindakan tegas dengan menamatkan kontrak beliau diambil.Ada dikalangan pemimpin juga berani memperlekehkan sunnah Rasullullah s.a.w seperti isu janggut, jubah dan juga serban.Kini pemimpin ini juga berani bersubahat menghalalkan kemungkaran seperti konsert-konsert terbuka yang melalaikkan.Kita takut azab Allah akan melanda negara ini seperti yang berlaku di Acheh disebabkan pemimpin-pemimpin yang hanya tahu memperalatkan ugama, Al-Quran,masjid-masjid untuk kepentingan duniawi sahaja.

No comments: