Saturday, November 1, 2008

Najd Kelahiran Muhammad Bin Abd. Wahab.Najd Tempat Kelahiran Pengasas Wahabi Iaitu Muhammad Bin Abd. Wahab.
Seminar Pemurniaan Akidah 2008 yang diadakan di Masjid Wilayah Persekutuan telah dicemari oleh fahaman yang senada dengan fahaman pendokong Wahabi yang lain.Pembentang kertas kerja yang pertama bertajuk "Siapa Salaf Dan Siapa Khalaf, Sejarah Perkembangan Tokoh-Tokoh" telah diulas oleh Us.Ahmad Faisal Bin Abd. Hamid(klik foto) dari Jabatan Sejarah Dan Tamadun Islam,Akedemi Pengajian Islam, Universiti Malaya.Beliau berbicara mengenai tokoh-tokoh yang banyak menyumbang pemikiran dan usaha dalam gerakan salaf di era moden termasuklah Syeikh Muhammad Ibn Abd. Wahab.Us. Ahmad Faisal juga mengatakan al-Imam Muhammad Ibn Abd. Wahab menjadi sebutan para ulama dan tulisannya yang bermatlamat untuk menghapuskan amalan-amalan khurafat dan bidaah dalam kehidupan umat Islam.Nampaknya ulasan dan tulisan Us. Ahmad Faisal agak senada dengan tulisan Dr.Azwira.Beliau hanya menyalahkan pengikut Muhammad Ibn Abd. Wahab tanpa menyedari pengasas wahabi itu sendiri adalah Muhammad Ibn. Abd. Wahab sendiri.

Penulis terasa ingin bertanya Us. Ahmad Faisal untuk menghuraikan tentang amaran Rasullullah s.a.w bahawa akan lahir dua tanduk syaitan yang membawa fitnah dari Najd.Ulama telah sepakat menghuraikan Hadis Najd yang mana dua tanduk syaitan itu dimaksudkan kepada Musaylimah dan juga Muhammad Ibn Abd. Wahab.Namun disegi peradaban majlis maka maksud bertanya itu tidak terjadi kerana tidak mahu mengaibkan penceramah di khalayak ramai.Akhirnya huraian berkenaan dengan Hadis Najd dilontarkan persoalan kepada Us.Mahfuz Bin Muhammad Al-Khalil yang mana beliau menjawab dan menghuraikan tentang kebenaran bahawa Muhammad Ibn. Abd. Wahab adalah orang yang dimaksudkan mengikut tafsiran persepakatan ulama-ulama muktabar.

Sepatutnya pihak penganjur harus berhati-hati memilih penceramah kerana gaya dan cara Us.Ahmad Faisal lebih kepada ketemadunan,adat dan budaya,sejarah Islam tanpa merujuk dahulu tentang siapakah Muhammad Ibn Abd. Wahab yang sebenarnya.Tokoh Islam yang turut hadir iaitu Dr.Utsman Muhammadiah juga agak kurang setuju dengan pembentangan kertas kerja Us.Ahmad Faisal hinggakan beliau sendiri bangun untuk bertanyakan beberapa soalan.Sayang sekali kerana Ustaz Zamihan yang sepatutnya hadir tidak muncul kerana beberapa tugasan yang perlu dilaksanakan.Para peserta yang mengikuti program ini rata-rata masih belum puas dengan kupasan demi kupasan dari Us.Mahfuz Bin Muhammad.Ini disebabkan masa yang diberi kepada Us. Mahfuz amat terhad sekali.Diharap program seperti ini akan memberi lebih ruang kepada Us.Mahfuz dan dijemput sekali Us.Zamihan sebagai penceramah untuk membentangkan kertas kerja pemurniaan akidah.

No comments: