Sunday, December 14, 2008

Bekas Orang Kuat Perlis Di London.

Saya bertolak ke sini pada 1 Disember lepas. Masih belum mendapat rumah untuk tinggal. Bukan tiada rumah, tapi menghitung ‘bajet’ yang sesuai. Belum dapat mengikuti perkembangan Malaysia sepenuhnya. Pada ‘Idil Adha baru-baru ini saya berkhutbah di Malaysia Hall di London. Bertemu dengan orang-orang Malaysia. Turut hadir Dato’ Seri Shahidan Kassim, bekas Menteri Besar Perlis. Beliau bermurah hati menjamu orang Malaysia di sini. Di samping membawa saya mengenali London.

Saya tinggalkan Malaysia dalam keadaan ramai yang amat tidak bersetuju dengan tindakan ini. Ratusan email dan sms yang menyatakan ketidakpuasan hati mereka. Kata mereka saya mesti teruskan agenda yang telah berjalan dan mula membuatkan hasil yang agak lebat. Sehingga baru-baru ini saya bertemu seorang tua warga Malaysia di London berkata dengan nada yang sebak “Tidak patut Dr tinggalkan Malaysia. Sepatutnya berjuang sehingga habis”. Sehingga ada yang menyebut: “Tak baik tinggalkan Malaysia, nanti jadi macam Nabi Yunus yang tinggalkan kaumnya, lalu dia ditelan ikan”.

Ramai tokoh Islam tersasar menjadi fanatik parti, taksub mazhab, berjuang untuk kedudukan bagi mendapatkan harta dan kedudukan semata, menolak nas-nas agama yang jelas kerana mempertahankan pegangan peribadi atau tempatan, semuanya berpunca niat yang tidak dibulatkan kerana Allah semata dalam mencari kebenaran.

Artikel di atas ditulis oleh Dr.Asri dan yang pertama dari London setelah tidak lagi bergelar Mufti.Satu persoalan timbul di sini, kenapakah kedua-dua tokoh bekas orang besar Perlis ini berada di Malaysia Hall sewaktu umat Islam menyambut Hari Raya IdilAdha?Kalau bekas Mufti dengan alasan menyambung pengajiannya tetapi apahal pula dengan Shahidan Kasim?Nampaknya kedua-duanya yang telah terbuang seakan menyusun satu strategi baru untuk menyebarkan fahaman-fahaman Wahabinya pula di London.

Ulasan seterusnya apabila Dr.Asri menulis tentang pertanyaan beberapa orang kepadanya kenapa dia tinggalkan Malaysia dan tidak terus berjuang?
Jawapannya, bukan tinggalkan Malaysia tetapi hanya tidak diperlukan lagi di Perlis kerana penyokong kuatnya juga iaitu Shahidan Kasim sudah tersingkir.Tidak ada apa yang diperbuat oleh bekas Mufti Perlis ini untuk negara tetapi hanya memecah-belahkan umat Islam sahaja dengan fahaman-fahamannya.Adakah layak beliau disamakan dengan Nabi Nuh yang meninggalkan kaumnya?

Seterusnya sekali lagi dengan sombong Dr. Asri mengatakan ramai tokoh Islam yang tersasar kerana berpunca niat yang tidak dibulatkan kerana Allah swt.Siapakah yang beliau maksudkan?Penjelasan daripada SS Dato' Harussani dan Dato' Haron Din tentang Dr.Asri sudah cukup bagi kita menilai siapakah Asri sebenarnya.Dr.Asri sering memperlekehkan ulama-ulama muktabar kerana berpengajian pondok.Dr.Asri juga mensyirikkan bacaan selawat untuk perubatan yang diamalkan oleh Tuan Guru Dato' Haron Din.Sikap angkuh yang ditunjukkan oleh Asri sebenarnya memakan dirinya sendiri kerana jawatan Mufti yang disandang hanya bertahan selama 2 tahun sahaja. Namun masih ada puak-puak yang membuta tuli mengikut fahaman yang disampaikannya.

Islam itu mudah dan perlu dipermudahkan untuk semua memahaminya.Tetapi janganlah Islam itu diambil mudah.Itulah yang dibawa oleh Asri kepada mereka-mereka yang malas beramal.Bagi yang beramal sunat dikatakan bida'ah yang sesat dan tidak mengikut Al-Quran dan Sunnah.Al-Quran terkandung ilmu-ilmu yang bermanafaat seperti yang ditulis oleh Tuan Guru Haron Din dalam bukunya "Ikhtiar Penyembuhan Penyakit Dengan Ayat-Ayat Dan Doa Mustajab".Namun tuduhan Asri mengatakan seolah-olah mereka yang mengamalkannya mendapat wahyu dari Allah.Ini satu tuduhan yang melampau dan Asri sendiri gagal membongkar rahsia ayat-ayat Al-Quran untuk perubatan.Kesucian dan kehormatan jawatan Mufti telah dicalar oleh Asri sendiri hinggakan ada pihak yang mempertikaikan fatwa-fatwa dan usaha murni Mufti-Mufti yang lain mencegah kemungkaran.Ternyata kesepakatan Asri dan Shahidan tidak diterima lagi di Malaysia.

No comments: