Monday, February 23, 2009

Wahabi Serang Masjid KLCC.

Ceramah yang diadakan di Masjid KLCC oleh Ust. Hj. Mahfuz Bin Muhammad pada 22/02/2009 selepas solat Maghrib telah dicemari dengan gangguan 2 orang puak Wahabi.Sesi interaksi soal-jawab diakhir ceramah digunakan oleh 2 orang puak Wahabi untuk mempertahankan fahaman sempit mereka.Soalan yang dikemukakan ialah tentang masalah zikir selepas solat yang dikatakan oleh puak Wahabi ini tidak pernah terdapat di zaman Rasullullah sa.w.
Walaupun penerangan bersertakan bukti dari hadis-hadis Rasullullah s.a.w berkenaan zikir selepas solat dikemukakan, namun kedegilan dan sikap kurang ajar puak Wahabi ini masih tidak mahu menerimanya.
Inilah dia perangai Wahabi yang seorang dari Negara Arab dan seorang lagi dari Mesir tidak beradab mengganggu perjalanan majlis ilmu walaupun mereka ini berada di negara orang.Tidak cukup dengan itu mereka masih tidak berpuashati dan terus mengganggu penceramah setelah selesainya solat Isya'.Ceramah yang diadakan adalah untuk majlis diskusi tentang buku "Makna Sebenar Bida'ah" bagi memberi kefahaman kepada orang ramai yang terlalu terikut-ikut dengan perangai Wahabi.Adalah difahamakan, Pak-Pak Arab ini juga pernah mengganggu Imam-Imam di Masjid tersebut sewaktu berwirid suatu ketika dahulu.Namun demikian, jemaah setempat tidak terpengaruh dengan kebodohan dan ketaksuban puak Wahabi ini yang cuba membawa fahaman sempitnya kepada umat Islam di negara ini.

No comments: