Friday, April 3, 2009

JAWI Kata Haram!!!!!!!!

Sewaktu berada di Masjid Ar-Rahimah Kampung Pandan menunggu masuknya waktu solat Jumaat, seorang Ustaz yang memberi tazkirah Jumaat mengakhiri tazkirahnya dengan pengumuman daripada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, mengharamkan umat Islam menghadirkan diri ke Speed Zone Tour 2009 yang akan berlangsung pada 4hb. April '09.
Ini disebabkan terdapatnya arak di situ.
ulasan: Apakah bezanya Speedzone Tour dengan konsert Akedemi Fantasia?Apakah disebabkan di konsert Akedemi Fantasia tidak ada arak maka ia tidak boleh diharamkan daripada dihadiri ribuan umat Islam?Kenapa pihak JAWI tidak mengelurkan arahan yang sama mengharamkan Akedemi Fantasia yang secara terang-terangan melalaikan umat Islam dengan hiburan?
Sebenarnya selain Speedzone Tour dan Akedemi Fantasia, terlalu banyak hiburan yang melalaikan umat Islam di negara ini disajikan hingga berlakunya keruntuhan moral yang amat kritikal sekali terhadap remaja Islam masa kini.Dengan itu timbullah Malaysian Idol,Gang Starz,Konsert Jom Heboh dan macam-macam lagi yang lebih mendatangkan keburukan dari kebaikan.
Begitu juga dengan hiburan yang disajikan sewaktu negara menyambut hari merdeka dan Sambutan Tahun Baru.Maka berbondong-bondonglah remaja Islam, malah satu keluarga Islam dari bapa,emak dan anak-anaknya dibawa sanggup datang awal jam 5.00 ptg untuk menonton konsert hingga ke waktu umat Islam lain bangun semula untuk bertahajjud.
Sebenarnya memanglah wajar JAWI mengharamkan Speedzone Tour daripada dihadiri oleh umat Islam, namun tindakan "selective" begini wajar dipersoalkan.Adalah lebih baik pihak JAWI memberi kata nasihat kepada penguasa agar program sebegini tidak sepatutnya dianjurkan di negara yang mendukung agama Islam sebagai agama rasminya.Jika ia hendak dianjurkan juga maka pihak JAWI dan penguasa negara harus menetapkan syarat kepada penganjur dengan melarang kemasukan umat Islam ke dalam program tersebut.Ini disebabkan negara kita berbilang kaum dan agama, maka biarkanlah mereka yang bukan Islam dengan cara mereka tanpa melibatkan umat Islam.

No comments: