Thursday, July 30, 2009

Al-Quran Perlembagaan Islam.

Pada 01/08/2009, akan tercatatlah satu sejarah di mana 2 kumpulan yang berbeza pandangan akan berhimpun untuk menyatakan pendirian masing-masing. Satu pihak yang menggelarkan kumpulan mereka sebagai GMI (Gabungan Mansuhkan ISA) dan satu lagi ialah PEWARIS. GMI berpendirian bahawa undang-undang ISA mesti dimansuhkan, manakala PEWARIS pula mempertahankannya. Apakah jalan penyelesaiannya nanti tentang pendirian kedua-dua pihak ini?
Seperkara yang perlu dijawab apakah undang-undang yang digunapakai di negara kita ini mengikut acuan dan perlembagaan yang termaktub dalam kitab suci Al-Quran? Mungkin kedua-dua pihak ini mempunyai alasan tersendiri untuk menyatakan pendirian mereka, tetapi perlu diingat bahawa Al-Quran dan Hadis perlu dijadikan pedoman sebagai rujukan apabila berlaku perselisihan.
Tindakan pihak polis untuk menghalang perhimpunan ini diadakan adalah satu langkah yang bijak dan amat berkesan. Ini bertujuan agar negara kita tidak dihuru-harakan dengan permasalahan yang sekian lama tiada penyelesaiannya. Maka dengan itu, pihak yang berauthority seperti Majlis Fatwa Kebangsaan perlu menyatakan pendirian mereka mengenai masalah yang berbangkit dengan berpandukan Al-Quran dan bukannya berpandukan arahan pihak lain. Adalah baik jika kedua-dua kumpulan ini dikumpulkan dalam satu majlis dailog yang mana ahli panelnya terdiri daripada para alim ulama bagi menghuraikan segala kekusutan yang ada. Namun penolakan sesetengah pihak kepada ulama maka negara ini akan terus diselubungi dengan permasalahan yang tiada berkesudahan.

No comments: