Monday, July 6, 2009

Permata Yang Berharga - Hujah Tolak Wahabi.

Buku ini ditulis oleh Syed Ahmad Bin Syed Zaini Dahlan iaitu tenaga pengajar Masjidil Haram Al-Syarif dan juga Mufti Mekah bermazhab Syafie.Buku ini telah diterjemahkan oleh Syed Zain Bin Hussein Alhabshi iaitu Imam Masjid Wadi al-Hasan, Johor Bahru.
Di antara kandungan buku ini ialah hujah menolak fahaman Wahabi mengenai hukum ziarah kubur Rasulullah s.a.w, hukum bertawassul beserta dalil mengharuskan bertawassul dan banyak lagi hujah-hujah yang dikemukakan.
Penulis amat berminat untuk menghuraikan sedikit sebanyak tentang buku yang menarik ini apabila membicarakan tentang kenyataan yang amat keji yang pernah disuarakan oleh pemuka Wahabi iaitu Muhammad Bin Abdul Wahab.Di antara kenyataan-kenyataannya ialah melarang orang ramai menziarahi makam Rasulullah s.a.w.Berita tersebut sampai kepadanya dan apabila mereka kembali melalui tempat kediaman Muhammad Ibn Wahab di ad-Dar'iyah, dia mengeluarkan arahan dan perintah supaya janggut mereka dicukur dan dikehendaki pulang menunggang unta dalam keadaan terbalik daripada tempatnya di ad-Dari'yah menuju al-Ilsa.
Pernah satu masa, Muhammad Bin Abd Wahab mendapat berita satu jamaah yang ingkar dengan ajarannya datang dari satu tempat yang jauh dengan tujuan berziarah dan menunaikan fardhu haji.Rombongan itu melalui tempatnya di ad-Dariyah dan mendengar Muhammad Bin Abd Wahab berkata kepada mereka,"biarkan orang-orang musyrikin itu pergi ke Madinah dan orang-orang Islam iaitu pengikutnya tinggal bersama-samanya.
Muhammad Bin Abd. Wahab juga melarang berselawat ke atas Nabi dan tidak suka mendengarnya.Dia juga menegah orang ramai berselawat pada malam Juma'at dan menegah melaung-laungkannya di atas menara.Dia akan menyakiti sesiapa yang melakukannya dengan seksaan keras dan dashyat.Muhammad Bin Abd Wahab pernah membunuh seorang muazzin yang buta dan soleh bersuara lunak kerana berselawat ke atas Nabi ketika hendak azan.Dia mengatakan mereka yang berzina lebih kurang dosanya daripada muazzin yang berselawat di atas menara.Dia mengatakan ini adalah untuk memelihara tauhid.Alangkah buruknya ajaran yang disampaikan oleh Muhammad Bin Abd. Wahab.Inilah dia orang yang sering diagung-agungkan oleh beberapa puak Wahabi di Malaysia sehinggakan di Perlis diadakan satu seminar yang membicarakan betapa hebatnya Syeikh mereka ini.
Sebenarnya banyak lagi kekejian yang dilakukan oleh Muhammad Bin Abd Wahab yang ditulis di dalam buku ini.Orang ramai sepatutnya mendapatkan buku "Permata Yang Berharga Ini" bagi memahami tentang kesesatan yang dibawa oleh Wahabi sehingga menular di negara kita.Dengan harganya cuma RM12.00, buku ini mampu membuatkan puak-puak Wahabi yang ada di negara kita tak senang duduk apabila tembelang mereka dibongkar oleh Syed Ahmad Bin Syed Zaini Dahlan.

No comments: