Monday, September 28, 2009

Perlis Dah Lama Di Wahabikan.

Pusat Kegiatan Wahabi Di Kuala Pilah Solat Raya.

Arahan pertukaran beberapa orang imam di Perlis baru-baru ini telah mencetuskan tanggapan mengenai kemungkinan wujudnya usaha untuk memperluaskan fahaman 'Sunnah Perlis' atau 'Salafi' yang pada masyarakat umum, dikenali sebagai Wahabi.

Walaupun negeri-negeri di Malaysia mengamalkan Mazhab Syafie dalam pengamalan fekah masing-masing, tetapi Perlis merupakan satu-satunya negeri yang tidak terikat dengan mana-mana mazhab, sebaliknya menggunapakai hujah yang terkuat daripada keempat-empat mazhab utama bagi mengeluarkan sesuatu hukum.

Perdebatan agama sentiasa tercetus di negeri itu ekoran terdapat fatwa dan pengamalan fekah yang berbeza diamalkan dalam fahaman 'Sunnah Perlis; antaranya seperti melaungkan azan hanya sekali untuk solat Jumaat, tidak membaca talqin untuk jenazah, tidak membaca doa qunut dalam solat Subuh, manakala bacaan bismillah sebelum bacaan al-Fatihah dalam solat, dibaca secara perlahan, berbanding yang diamalkan dalam Mazhab Shafie.

ulasan: Ini adalah sedikit petikan yang dipaparkan oleh Malaysiakini.com. Sebenarnya dah lama dah fahaman Wahabi ini diamalkan di negeri Perlis dan ia juga cuba dikembangkan ke negeri-negeri lain. Contohnya di Selangor, beberapa surau cuba diWahabikan oleh penceramah-penceramah yang tidak bermahzab dan mereka cuba melebarkan fahaman ini melalui pendidikan di sekolah-sekolah.
Di Negeri Sembilan tempat fahaman ini dikembangkan ialah di I'tiba as-Sunnah, Kg Parit Kuala Pilah. Ustaz-ustaz yang berfahaman sebegini dijemput untuk mengWahabikan penduduk setempat dengan slogan "Berpegang kepada Al-Quran dan Sunnah". Pihak jabatan agama seperti JAKIM perlu memantau pengaruh yang memecah-belahkan kesatuan umat Islam. Bagi mereka-mereka yang tidak mengikut fahaman sebegini akan dituduh oleh mereka sebagai mengamalkan perkara bida'ah, melakukan kesyirikan dan sebagainya. Cegah sebelum parah kerana amalan mereka ini bukanlah "sunnah nabi" seperti yang diwar-warkan, tetapi hanyalah "sunnah Perlis"( seperti yang ditulis dalam Malaysiakini).

No comments: