Thursday, September 3, 2009

Tindakan Bodoh,Biadab,Tak Bertamadun.Konon-kononnya nak tunjuk kita ini Islam dan memperjuangkan Islam. Islam ajar cara begini ke?Sungguh tak sangka apabila golongan yang mendiami kawasan agak elit yang terdiri daripada mereka-mereka yang berpelajaran bertindak bodoh,biadab dan tak bertamadun sekali sanggup melakukan perkara sebegini.
Insiden ini dilakukan oleh segelintir penduduk di Seksyen 23 Shah Alam yang ingin menunjukkan bantahan terhadap pembinaan kuil di kawasan mereka. Kuil yang ingin dibina adalah untuk memudahkan penganut agama Hindu melakukan ibadat mereka. Kenapa pula mereka-mereka ni yang sibuk?
Adalah lebih baik mereka-mereka ini mengimarahkan masjid yang ada di kawasan mereka setiap kali waktu solat, kalaulah nak tunjukkan kita ini Islam sejati. Bila dah ada masjid di kawasan mereka, nak ke mereka-mereka ni pergi berjemaah setiap waktu terluang? Kuil yang hendak dibina tidak ada kena mengena dengan mereka-mereka ini, kenapakah mereka begitu gusar sekali? Agaknya mereka-mereka ini takut malu jika dilihat kuil lebih ramai dipenuhi oleh penganut beragama Hindu daripada masjid. Seringkali kita lihat masjid lengang sewaktu solat fardhu kecualilah solat Jumaat, solat Hari Raya dan solat Tarawikh.Yang jadi mangsa ialah kepala lembu diarak ke sana kemari sehinggakan tidak menghormati kepada makhluk ciptaan Allah. Nampaknya mereka-mereka ini lebih bodoh daripada lembu itu sendiri kerana lembu tidak pernah melakukan sedemikian rupa ke atas manusia. Malah lembu sering dimanafaatkan oleh manusia untuk berbagai-bagai tujuan.Tak cukup dengan itu, dinding dan paip air diconteng-conteng. Rupa-rupanya inilah guru-guru kepada budak-budak yang suka melakukan vandalisme di negara kita.Kalau bapak dah ajar anak conteng dinding bila nak membantah sesuatu, maka jangan salahkan anak-anak bila ikut perangai buruk kita. Ini disebabkan kita dah ajar anak-anak dengan tindakan bodoh, biadab dan tak bertamadun.

1 comment:

Dewan Ulama PAS Kedah said...

Diorang ikut Islam Hadhari kot