Sunday, September 27, 2009

Yang Asli Dan Yang Palsu.

Lemang Palsu.
Lemang Asli (Original)

Apabila tiba Hari Raya, makanan yang sinonim dengan masyarakat Melayu di negara ini ialah hidangan lemang dan rendang. Kesempatan berniaga lemang ini digunakan untuk memperolehi pendapatan sampingan disebabkan permintaan yang tinggi oleh masyarakat setempat. Namun ada juga yang tidak jujur dalam menjalankan perniagaan lemang ini. Contohnya di bandaraya Kuala Lumpur sendiri, ramai di antara peniaga hanya mementingkan keuntungan semata-mata. Amat sukar sekali untuk kita mencari lemang yang betul-betul asli untuk dijadikan santapan Hari Raya.
Kebanyakan peniaga menggunakan kaedah merebus lemang terlebih dahulu di dalam tong yang berisi air panas sebelum dijual kepada pelanggan. Lemang tersebut kemudian dipanaskan semula pada bara api yang telah disediakan dan ini adalah gimik penjual semata-mata. Untuk mengetahui keaslian dan kepalsuan lemang tersebut, kita boleh lihat gambar di atas. Daun pisang dari lemang yang palsu akan bertukar kekuningan akibat direbus lemang tersebut terlebih dahulu. Daun pisang juga tidak berminyak dan ia juga tidak mudah melekat pada lemang. Ada di antara pelanggan yang tertipu dengan muslihat peniaga sebegini. Namun demi mencari keuntungan duniawi, soal tipu atau tidak, tidak lagi diperdulikan oleh para peniaga. Sesungguhnya pada hari yang penuh barakah ini, ramai peniaga yang mencari rezeki dengan cara yang tidak berkat.

No comments: