Saturday, October 10, 2009

Janji-Janji Palsu.

Setiap kali adanya pilihanraya kecil, maka bertaburanlah janji-janji manis yang dihamburkan oleh pemimpin-pemimpin parti politik demi meraih sokongan rakyat. Tidak cukup dengan itu, banyak juga wang ditaburkan sebagai menunjukkan betapa dermawannya mereka kepada rakyat. Apakah benar semua janji-janji manis itu dilunaskan sepenuhnya apabila mereka dinobatkan sebagai pemenang?
Sesungguhnya manusia ini hanya tahu berjanji itu dan ini tanpa menyedari diri mereka tergolong dalam kalangan orang-orang yang munafiq apabila memungkiri janji. Sebelum ini ada parti-parti yang telah menduduki sesuatu kawasan sehingga begitu lama sekali, namun tidak ada apa yang mereka lakukan tetapi hanyalah mengembongkan poketnya sendiri. Apabila tiba sahaja pilihanraya, barulah mereka ini menabur semula janji-janji palsu yang tidak pernah tertunai.
Ada juga pemimpin-pemimpin parti politik yang menjamin kesejahteraan rakyat jika parti mereka dipilih. Namun hanya janji-janji Allah sahaja yang benar dan hanya Allah sahajalah dapat memberi jaminan tentang kebenaran janji-janjiNya. Janganlah kita berjanji sehingga memungkirinya, takut-takut kita tergolong dalam kalangan orang-orang munafiq.

No comments: