Saturday, November 7, 2009

Sultan Tegas Tak Pilih Bulu.

Sultan tegas isu tauliah ceramah

SHAH ALAM - Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani mengesahkan pertemuan Sultan Sharafuddin Idris Shah (gambar) dengan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor, Datuk Mohamed Khusrin Munawi di sini, petang kelmarin.

Katanya, pertemuan yang diadakan pada jam 5 petang itu membincangkan beberapa perkara berkaitan agama termasuklah isu ceramah tanpa tauliah.

“Dalam perjumpaan itu, Tuanku Sultan menitahkan pihak berkenaan (Jais) supaya memastikan sesiapa yang ingin mengajar, mendakwah atau memberi khutbah di masjid atau surau di Selangor perlu mempunyai tauliah,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Mohamad Munir berkata, Sultan Sharafuddin amat menitikberatkan isu berkaitan isu ceramah tanpa tauliah.

“Baginda amat menitikberatkan fasal tauliah kerana ia (tauliah) adalah satu instrumen untuk memastikan setiap ceramah, khutbah serta kuliah agama yang diberikan selaras dengan tuntutan agama Islam.

“Malah, perkara itu perlu (tauliah) bagi mengelakkan ia terpesong, serta tidak dipolitikkan oleh sesetengah pihak,” katanya.

Dalam pada itu katanya, baginda Sultan turut mengambil berat tentang perpaduan rakyat terutamanya umat Islam di negeri ini.

“Baginda turut bertitah supaya orang Islam perlu bersatu padu dan tidak berpecah belah serta perlu menjaga keharmonian di negeri ini dan mengingatkan supaya semua masjid di negeri itu tidak boleh dijadikan gelanggang politik yang boleh menyakitkan dan memecahbelahkan perpaduan ummah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang meminta Jais menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi membincangkan beberapa perkara yang melibatkan ceramah tanpa tauliah.

Abdul Khalid telah mengadakan pertemuan di antara beliau dan Exco Kerajaan Negeri dengan Pengarah Jais, Datuk Khusrin Munawi kelmarin turut membincangkan mengenai penangkapan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

ulasan: Walaupun saya bersetuju dengan Dr Asri berkenaan dengan isu "TAULIAH", namun undang-undang wajib kita patuhi tak kira siapa kita. Ketegasan Sulatan Selangor sebagai ketua agama Negeri Selangor harus dihormati oleh semua pihak. Kemungkinan dari sudut penyampaian fahaman yang dibawa oleh Dr Asri membuatkan JAIS terpaksa bertindak menahan beliau. Seandainya fahaman yang dibawa oleh Dr Asri selaras dengan enakmen perundangan yang berlandaskan fahaman majoriti Ahlus Sunnah Wal Jamaah yang berpegang kepada pegangan mazhab As-Syafie, rasanya isu "TAULIAH" ini tidak akan berbangkit. Pihak JAIS juga harus tegas menerangkan kepada umum tentang bahayanya fahaman yang mempunyai unsur-unsur kewahabian diamalkan di negara ini.

No comments: