Friday, December 4, 2009

Doa Laknat!!!!!!

TG Dato' Nik Aziz.
Ribuan Penyokong TG Dato' Nik Aziz.

"Kita Doa Sampai Pecah Perut". Itulah ungkapan TG Dato' Nik Aziz tentang kontroversi pembahagian royati minyak kepada Negeri Kelantan oleh kerajaan pusat.Sebelum ini ada suara-suara yang membidas tindakan TG Nik Aziz apabila beliau ingin melakukan doa laknat jika pemberian royalti minyak kepada Negeri Kelantan tidak dilakukan.
Sememangnya doa adalah satu-satunya senjata umat Islam yang paling ditakuti oleh musuh-musuhnya. Umat Islam disaran agar berdoa dengan perkara-perkara yang baik-baik walaupun dengan musuh-musuh Islam.Contohnya, Rasulullah s.a.w sendiri pernah dilontar dengan batu hingga berdarah oleh penduduk-penduduk Thaif sewaktu Baginda Rasulullah s.a.w ingin menyampaikan dakwahnya.Namun keperibadian mulia yang ditunjukkan oleh Baginda Rasulullah s.a.w, Baginda Rasulullah s.a.w berdoa kebaikan untuk penduduk-penduduk Thaif walaupun Malaikat datang dengan tawaran untuk menghancurkan penduduk-penduduk Thaif yang menzalimi Rasulullah s.a.w.
Namun dalam hal pembahagian royalti minyak untuk Negeri Kelantan, Kerajaan Pusat sepatutnya tidak mengingkari janji-janjinya apabila menandatangani perjanjian sewaktu ingin mencari gali minyak di Kelantan.Hak royalti itu adalah hak rakyat Kelantan dan seharusnya dipulangkan kepada mereka untuk dimanafaatkan.Sekiranya Kerajaan Pusat tidak memungkiri janji seperti apa yang telah dipersetujui sebelum ini sewaktu perjanjian dibuat, maka tidak akan timbul isu "Doa Laknat" tersebut.Royalti minyak ini sebenarnya adalah hak mutlak Negeri Kelantan dan TG Dato' Nik Aziz berhak menggunakannya demi membangunkan negeri yang di bawah pemerintahannya.
Kita takut sekiranya hasrat TG Dato' Nik Aziz untuk melakukan "Doa Laknat" benar-benar berlaku dan dengan izin Allah swt doa tersebut dimakbulkan, maka sesiapa yang bertanggung-jawab melakukan penginayaan kepada beliau dan rakyat Kelantan akan menanggung akibat yang buruk. Percayalah bahawa salah satu doa yang dimakbulkan oleh Allah swt, ialah doa orang yang dizalimi. Dengan kewarakan TG Dato' Nik Aziz dan beberapa lagi tokoh agamawan yang ada, sewajibnya kita takut kerana doa itu adalah senjata utama umat Islam.Cara TG Dato' Nik Aziz ini juga tidak boleh dipandang remeh kerana beliau membuat pengaduan terus kepada Allah swt dan sewajibnya kita percaya dan yakin dengan sepenuh hati bahawa Allah swt boleh memperkenankan doa orang-orang yang beriman apabila dizalimi.Ini ditambah lagi apabila ada beberapa penyokong TG Dato' Nik Aziz yang melakukan solat hajat di hadapan Ka'abah.

No comments: