Monday, December 28, 2009

Saman! Saman! Saman!!!!!!


Nampaknya bukan hanya tokoh politik ataupun artis-artis tempatan yang menggunakan pendekatan saman untuk sesuatu kes, tetapi pendekatan saman ini dah merebak pula kepada kumpulan agamawan. Notis saman di atas dikeluarkan oleh peguam yang dilantik oleh mantan Mufti Perlis, Dr. Asri ke atas Timbalan Pengarah JAKIM, Ustaz Zamihan Bin Mat Zin al-Ghari.
Nampaknya kes Dr Asri ini tidak terhenti di antara beliau dan JAIS sahaja, namun ia melibatkan juga pihak yang lain.
Bagi saya kes ini semakin bercelaru apabila kedua-dua pihak terus berhujah baik dalam ceramah ataupun di laman web. Bagi pihak Dr. Asri bersama-sama teman seperjuangannya, mereka terus mempertahankan fahaman-fahaman yang dibawa walau dengan apa cara sekalipun.Bagi pihak Ustaz Zamihan, beliau menggunakan blog peribadinya yang dilihat semakin ramai pengunjungnya untuk terus memberikan kefahaman kepada pelayar-pelayar blog beliau, baik dari kalangan penyokong ataupun penentang.
Sempena cuti panjang Awal Muharram baru-baru ini, saya sempat bertemu dengan beberapa guru-guru pondok dan bertanyakan tentang pendapat mereka berkenaan kes Dr Asri dan fahaman-fahaman yang dibawanya.Jawapan yang diberi oleh mereka amat ringkas iaitu,"Biar berjuta hujah dan dalil pun yang dibawa, mereka-mereka ini tak akan mahu berundur kerana hati-hati dan perasaan mereka-mereka ini telah ditanam dengan fahaman sebegini".Guru-guru pondok tersebut berpesan,"Yakinlah dengan apa yang kita lakukan, dan terus sahaja lakukan dan ajarlah orang lain untuk sama-sama lakukan kerana itulah yang sebaik-baiknya".
Seterusnya guru-guru tersebut mengatakan,"Jika ada pihak yang sering menuduh apa yang kita lakukan itu sebagai bida'ah, syirik, sesat, mungkar dan sebagainya, biarkanlah kerana itu adalah bisikan Syaitan dan Iblis yang mahu mereka berkata begitu".
Seterusnya saya bertanya tentang ikutan anak-anak muda terutama sekali penuntut-penuntut pengajian tinggi yang terpengaruh dengan fahaman sebegini. Jawapan guru-guru tersebut ialah,"Kita juga melihat bagaimana hiburan-hiburan di telivisyen telah mempengaruhi anak-anak muda kerana bisikan Syaitan dan Iblis, maka jangan hairan jika pengaruh mereka juga akan terus membesar".
Setelah mendengar jawapan daripada guru-guru pondok tersebut, saya berfikir sejenak tentang pengaruh Syiah yang berjuta-juta berhimpun menyambut Peristiwa Karbala.Mungkin fahaman-fahaman Wahabi ini akan terus membesar dan membesar kerana tiada langkah membenterasnya dari awal lagi.Di antara sebab pengaruh Wahabi yang semakin tersebar ialah:

1. Ceramah di Youtube dikuasai oleh mereka. (Kurangnya penyampaian daripada Ahli Sunnah)
2. Buku-buku terbitan mereka banyak di pasaran. (Tiada kawalan daripada pihak berwajib)
3. Dilantik sebagai Mufti untuk satu negeri. (Mufti-Mufti negeri lain terus membisu kecuali Mufti Perak)
4. Penubuhan Institut seperti Inst. Ibn Qayim, Madrasah I'tiba as-Sunnah dll. (Tidak ada kawalan daripada Jabatan-Jabatan Agama pada peringkat awal)
5. Pihak berwajib kurang peka dengan kehadiran mereka-mereka.

No comments: