Monday, February 1, 2010

Wahabi Kena ISA.

Aiman Yusof Al-Daqqaq.

Penyebar Wahabi dari Syria telah ditahan di bawah ISA sewaktu menyampaikan kuliahnya di sebuah rumah di Sungai Cincin Gombak Selangor. Di antara penggemar kuliah beliau secara online ialah al-fikrah.net yang merupakan pengembang fahaman Wahabi di Malaysia. Sewaktu Aiman Yusof berada di UIA, fahaman Wahabi semakin berkembang di kalangan penuntut-penuntut university tersebut. Di antara 10 orang yang ditahan di bawah ISA, salah seorang adalah rakyat Malaysia, siapakah dia?
Ketegasan kerajaan mengekang fahaman Wahabi seperti ini harus dipuji kerana fahaman mereka boleh mengancam keselamatan negara. Selain itu pihak berwajib juga harus menyiasat sarang-sarang Wahabi seperti I'ttiba Us-Sunnah Kuala Pilah kerana pergerakan mereka juga dilihat disokong oleh pelampau-pelampau politik yang menentang kerajaan. Ittiba Us-Sunnah juga dilihat secara halus menyampaikan fahamannya bertopengkan agama tetapi secara terang-terangan membelakangi jabatan-jabatan agama yang diiktiraf oleh Sultan.
Di antara fahaman mereka yang begitu popular ialah, umat Islam yang tidak mengikut acuan mereka akan dituduh sebagai pembuat bidaah, kafir dan syirik. Maka dengan itu secara tidak langsung, darah mereka adalah halal untuk dibunuh. Contoh yang terbaik ialah di Indonesia, kerana rata-rata pengebom-pengebom tempat-tempat awam berfahaman Wahabi. Fahaman Wahabi yang semakin membimbangkan ini harus dicegah sebelum ianya menjadi lebih parah lagi.

1 comment:

Unknown said...

Rupanya tuan ini dan teman2 yang lain terrorist.. ataupun fundamentalist.. sama je dengan puak2 syiah hampeh tu..