Sunday, March 7, 2010

Antara Memuliakan Ulama Dan Mensucikannya.

Tokoh Ulama Yang DiSegani.

Akhbar Mingguan Malaysia hari ini menolak tulisan bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin berhubung kaedah menangani pandangan ulama, untuk kolum mingguannya.Penolakan terhadap tulisan berjudul 'Ulama dimuliakan atau disucikan?' itu dibantah bekas menteri besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim dalam laman sosial Facebook kira-kira jam 12 tengah hari tadi.
Memang sewajarnya akhbar Utusan Malaysia menolak tulisan Dr Asri yang acapkali menulis untuk memperlekehkan ulama-ulama apatah lagi dari golongan Tarekat dan ahli Sufi. Jika direnung kepada tulisan tokoh Wahabi ini, ternyata tulisannya adalan satu tuduhan yang liar dan tidak beradab sebagai seseorang yang dianggap tokoh agama. Antara tulisannya ialah:
"Apabila mereka menghormati seseorang tokoh agama, mereka seakan menganggap pendapatnya suci, atau bagaikan wahyu yang mesti diikut tanpa perlu mengetahui alasan dan hujahnya. Mengikut secara "membabi buta". Mereka letakkan tokoh-tokoh agama itu bagaikan Nabi dan Rasul"
Ini adalah satu tuduhan yang amat berat bagi umat Islam yang mengikuti kata-kata ulama. Tidak pernah mereka yang mengikuti nasihat dan mengambil kata-kata dari seorang ulama menyamatarafkan tokoh-tokoh ulama itu sebagai Nabi dan Rasul. Dr Asri juga menuduh penampilan seseorang ulama dengan tulisannya yang berikut:
"Mereka ini kadang-kadang cuba berperwatakan melebihi watak Nabi s.a.w. dan para sahabat Baginda. Sehingga seseorang memaklumkan kepada saya bahawa di tempatnya, ada penceramah (barangkali ada tauliah) berceramah tentang kelebihan guru tarekatnya yang boleh berhubung langsung dengan Nabi dan para wali".
Sekali lagi Dr Asri menghina tokoh-tokoh ulama yang berperwatakan yang mengikut sunnah Rasulullah s.a.w dan para sahabat. Dr Asri juga gagal dalam memahami tentang "karamah" seseorang ulama seperti apa yang diriwayatkan oleh guru-guru agama. Sebagai contoh, banyak perkara-perkara "karamah" yang berlaku kepada ulama tersohor seperti Tok Kenali dan ulama-ulama silam yang lain. Maka dengan itu, Dr Asri hanyalah menggunakan pendekatan akalnya yang sempit dengan berasaskan logik semata-mata. Inilah masalahnya apabila seseorang itu tidak mendalami ilmu tasawuf, malah memperlekehnya pula. Kalau Dr Asri dok puja Ibn Taimiyyah dalam puisinya tak apa pula rasanya, tapi jika kita mencium tangan ulama sebagai memuliakannya dan mengambil berkat, dituduhnya bukan-bukan.
Sebelum ini juga terdapat tulisan Dr Asri seperti "Membendung Pemikiran Lama" yang mengkritik dan memperlekehkan guru-guru pondok. Pihak berkuasa agama seperti JAKIM mesti bertindak tegas dengan menasihati pengamal-pengamal media baik media cetak ataupun elektronik terhadap percakapan ataupun penulisan Dr Asri sebegini. Akibatnya orang awam akan memandang rendah kepada institusi ulama dan mengambil pakai kata-kata tokoh Wahabi ini bahawa ulama tidak maksum, ulama juga melakukan dosa kecil dan besar, ulama jahat dan sebagainya. Sedangkan ulama itu pewaris Nabi dan wajib kita mengikutinya serta berdamping dengannya. Cuma umat Islam perlu berhati-hati memilih agar tidak mendampingi dan termakan dengan kata-kata ulama Wahabi. Tekadkan hati dan bulatkan semangat dengan menanamkan cogankata di bawah ini.
No comments: