Monday, March 15, 2010

Berhenti Menulis Atau DiTolak?

Bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin berkata beliau telah berhenti menulis untuk Utusan Malaysia.
Bagaimanapun, katanya, beliau akan terus menulis dalam beberapa media yang lebih bebas selepas ini.
Dalam kenyataannya kepada Malaysiakini dari Arab Saudi, Dr Mohd Asli yang dikenali dengan kelantangannya bercakap dan menulis berkata, beliau berhenti menyumbang kepada Mingguan Malaysia
terbitan kumpulan Utusan.
Setelah akhbar Mingguan Malaysia menolak artikel yang ditulis oleh Dr Asri bertajuk "Ulama: Dimuliakan atau DiSucikan" maka Dr Asri ingin mencari ruang akhbar yang lebih bebas untuk menyampaikan fahamannya.
Sebenarnya akhbar Mingguan Malaysia sudah memberi kebebasan yang begitu luas untuk Dr Asri menulis, namun kebebasan tersebut telah diselewengkan oleh Dr Asri dengan mencetuskan idea-idea dan pemikiran mengikut hawa nafsunya sahaja. Apabila pemikiran dan fahaman yang dibawa oleh Dr Asri dijawab oleh Panel Penyelidikan Yayasan Sofa dengan hujah-hujah yang begitu jelas, maka sewajarnya akhbar Mingguan Malaysia menolak tulisan-tulisan beliau.
Sebelum Dr Asri menulis, ruangan bicara agama telah ditulis oleh Astora Jabat yang membawa pemikiran berlandaskan hukum akalnya sahaja. Apabila ruangan bicara agama diambil alih oleh Dr Asri, maka tulisannya agak sama juga dengan pemikiran yang dibawa oleh Astora Jabat. Kebebasan yang diberi oleh akhbar Mingguan Malaysia digunakan oleh Dr Asri untuk memperlekahkan jabatan-jabatan agama, guru-guru pondok, ulama-ulama silam malah membuat tuduhan-tuduhan buruk ke atas golongan tarikat dan ahli Sufi.
Syabas diucapkan kepada akhbar Mingguan Malaysia kerana dengan tindakan menolak penulisan Dr Asri, akan membuatkan umat Islam tidak terus ditipu dan dipengaruhi oleh pemikiran-pemikiran yang melampau. Jika semua orang diberi kebebasan menulis dalam media cetak, maka akan wujudlah sikap pelampau yang akhirnya akan merosakkan kesatuan ummah itu sendiri.

1 comment:

Affan Ruslan said...

Salam.
Bro, tgk ni
http://drmaza.com/home/?p=1045

Betullah, Dr Asri siap da dapat akhbar yg baru lagi!