Tuesday, March 9, 2010

Maulid Rasulullah s.a.w. Terus Segar.

Alhamdulillah, kebanyakan masjid-masjid dan surau-surau di seluruh negara terus menyegarkan sambutan Maulidur Rasul dengan penuh bersemangat. Saya sempat menghadiri beberapa sambutan Maulidur Rasul yang diadakan di beberapa buah masjid dan surau dengan satu matlamat untuk memuliakan dan membesarkan junjungan kita Rasulullah s.a.w.
Pada 5/3/2010, saya telah dijemput oleh Ahli Jawatankuasa Surau al-Muhajirin Taman Sri Ukay untuk sama-sama dalam sambutan Maulidur Rasul yang disempurnakan oleh al-Fadhil Syeikh Mohd Fuad al-Maliki.Bermula dengan bacaan Maulid Ad-Diba'ie dan seterusnya ceramah bersama Syeikh Fuad al-Maliki memberi kesempatan kepada saya untuk merakamkan detik-detik yang penuh bermakna itu dan seterusnya memasukkan video ceramah tersebut di paparan Youtube untuk tatapan mereka yang mencintai majlis ilmu.
Setelah beberapa tahun Surau al-Muhajirin Taman Sri Ukay begitu sepi dengan bacaan-bacaan selawat kerana ditadbir urus oleh mereka yang berfahaman Wahabi, akhirnya dengan usaha penduduk setempat dan pihak JAIS, surau ini bergema semula dengan majlis-majlis zikir, selawat dan sebagainya.
Sebelum ini Surau al-Muhajirin Taman Sri Ukay dipenuhi oleh penceramah-penceramah yang suka membida'ahkan amalan-amalan sunat yang kita amalkan. Akibatnya Surau al-Muhajirin sepi dan hanyalah yang ada cuma solat fardhu berjemaah dan pengajian kitab-kitab ala Wahabi. Tahniah diucapkan kepada Ahli Jawatankuasa Surau al-Muhajirin kerana telah mengubah surau tersebut daripada sepi kepada majlis-majlis zikir, majlis selawat, majlis ilmu dan sebagainya mengikut amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

No comments: