Thursday, April 29, 2010

Sultan Selangor - Contoh Sultan Yang Tegas.

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, hari ini bertitah sesiapa yang tidak bersetuju dengan peraturan larangan berpolitik di masjid dan surau supaya tidak perlu datang ke negeri itu. Jelas baginda, tujuan larangan masjid daripada digunakan sebagai pentas politik adalah untuk menjaga kesucian dan keharmonian tempat ibadah itu.
"Ini adalah kerana masjid dan surau merupakan tempat umat Islam berkumpul bagi melaksanakan amal ibadat dan mengeratkan silaturahim sesama mereka. "Sekiranya masjid dan surau dibiarkan sebagai pentas kempen politik adalah dikhuatiri ia akan disalahgunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab dengan melakukan perbuatan yang boleh mencemari kesuciannya seperti caci mencaci, fitnah memfitnah, tohmahan yang tidak berasas dan memburukkan keperibadian seseorang," titah baginda ketika merasmikan Sekolah Agama Menengah Tinggi Hisamuddin di Jalan Kota, Klang. Baginda berititah, jika ingin datang ke Selangor, mereka yang terbabit hendaklah mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan. "Jika sekiranya seorang itu tidak bersetuju dengan peraturan yang telah ditetapkan di Selangor ini, maka hendaklah beliau mengelakkan diri daripada datang ke negeri ini." Sultan Sharafuddin memberikan penjelasan itu memandangkan ada sesetengah ahli politik mempertikaikan titah baginda dan menganggapnya sebagai karut dan peninggalan penjajah.

Menurut bagin

da, keadaan adalah berbeza pada zaman Nabi Muhammad SAW yang berceramah di masjid pada zamannya untuk menyedarkan umat Islam supaya mengukuhkan perpaduan kerana ketika itu umat Islam diancam dan diserang oleh musuh-musuhnya. Baginda bertitah Rasullullah tidak menyebar fitnah atau menghina orang lain di dalam masjid sebagaimana yang berlaku sekarang.

"Justeru adalah tidak munasabah bagi membandingkan peranan Rasullullah SAW menggunakan masjid untuk berpolitik dengan keadaan sekarang yang mana ahli-ahli politik mengambil kesempatan untuk menggunakan masjid sebagai platform untuk menyebarkan agenda politik mereka," titah baginda.

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 23 April lalu menempelak Jabatan Agama Islam (JAIS) yang melarang pemimpin politik berceramah di masjid untuk kepentingan politik. "Siapa ajar tak boleh cakap politik dalam masjid. Allah memerintah manusia dengan keadilan. Keadilan ada urusan politik, dibaca dalam al-Quran, dalam masjid," katanya sambil membaca sepotong ayat al-Quran.

"Allahu Akbar, kita azan, ini politik. Mengajak orang ramai pergi ke masjid, ini politik... Ini kerja-kerja saki baki ajaran penjajah barat yang mengasingkan ajaran agama dan politik... Ini adalah ajaran karut yang ditinggalkan oleh Inggeris yang diterima oleh manusia Muslim. (Saya) rasa dukacita," katanya.

ulasan: Ketegasan Sultan Selangor dalam menetapkan peraturan harus dijadikan contoh oleh Sultan-Sultan yang lain.Dalam isu kalimah Allah juga, baginda adalah yang mula-mula sekali mengeluarkan titah agar golongan Kristian tidak dibenarkan menggunakan kalimah Allah di gereja.
Selain pemimpin politik yang menganggap undang-undang yang ditetapkan sebagi karut dan peninggalan penjajah, pemuka-pemuka Wahabi seperti Dr Asri dan Dr Juanda juga pernah mengeluarkan kenyataan yang sama apabila mempertikaikan isu tauliah. Lihat petikan di bawah:

Tauliah isu lapuk diwarisi penjajah - Mufti Perlis

KUALA LUMPUR 2 Nov. - Isu tauliah mengajar agama adalah isu lapuk yang diwarisi sejak zaman penjajah, kata Mufti Perlis, Dr. Juanda Jaya. - Utusan Malaysia.

Maka dengan titah Sultan Selangor yang tegas kepada semua pihak yang ingin berceramah baik dalam isu politik ataupun yang ingin menyampaikan fahaman yang pelik-pelik, perlulah mengikut peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri Selangor. Jika tak mahu ikut peraturan, bak kata Sultan Selangor, tak payahlah berfikir nak datang ke Selangor untuk berceramah. Kepada pemuka-pemuka Wahabi yang tegar, jangan ambil ringan apa yang dititahkan oleh Sultan Selangor, dan kalau degil juga, kena tangkap, jangan cuba nak salahkan Jabatan Agama Islam Negeri Selangor kerana mereka menjalankan tanggung-jawab mereka seperti apa yang dititahkan oleh Sultan Selangor sebagai ketua agama Negeri Selangor.


No comments: