Friday, August 27, 2010

Jual Agama Demi Politik!!!!!!


Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-90 yang bersidang pada 1 Mac 2010 telah membincangkan Hukum Pelancong Bukan Islam Memasuki Masjid Dan Ruang Solat Utama Di Dalam Masjid.

Muzakarah telah memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat tetapi dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Walau bagaimanapun, perbuatan berdoa atau bertafakur oleh pelancong bukan Islam mengikut cara agama mereka dalam keadaan yang boleh menimbulkan fitnah adalah dilarang.

Imam ar-Rafie dan Imam an-Nawawi rahimahumallah berpendapat secara mutlak membolehkan orang kafir memasuki masjid selain Masjidil Haram tetapi dengan mendapat keizinan orang Islam.

Sementara itu, orang Islam yang memberi kebenaran kepada mereka untuk masuk itu hendaklah seorang yang baligh dan berakal. Manakala orang bukan Islam tersebut harus tampil dengan kehormatan dan kesucian masjid, umpamanya dimestikan memakai pakaian yang sopan atau menutup aurat, tidak meninggikan suara atau membuat bising serta menentukan masa-masa yang sesuai dan lain-lain peraturan yang munasabah.

Tetapi Anehnya Teo Nie Ching dibenarkan masuk ke ruang solat utama tanpa menutup aurat di dalam masjid, sepertimana syarat yang biasa digariskan kepada bukan Islam di mana-mana masjid di Malaysia sebelum ini.


ulasan:

Ini apa dah jadi dengan surau di Selangor, sampai dah tak ada ustaz yang boleh nak menyampaikan tazkirah dalam bulan Ramadhan sampai panggil yang bukan Islam??Seringkali jika ada majlis pernikahan dilakukan di masjid-masjid, maka Imam akan meminta agar perempuan yang tidak menutup aurat duduk di luar masjid dan bukannya di dalam masjid, sebagai menghormati kesucian masjid tersebut.Namun yang berlaku, Imam di dalam gambar tu seolah-olah menjadi bodoh sehingga tak boleh nak berkata apa-apa dan hanya melihat sahaja kemungkaran di depan mata. Imam tu tak tanya ke wanita tersebut, dah mandi hadas ke belum nak masuk ruang solat ni?Ustaz-ustaz yang tak bertauliah pun tidak diizinkan memberi tazkirah, ini pula seorang wanita yang terang-terangan kafir yang menolak Islam.Apa dah jadi ni sampai jual agama demi politik!!!!!!!No comments: