Sunday, November 21, 2010

Kesesatan Wahabi Wajib DiBongkar.

Petikan kata-kata di atas keluar dari mulut seorang pelopor Wahabi di Kuala Pilah yang dikenali sebagai Ustaz Hashim Ghani.Walaupun kenyataan ini dikeluarkan pada 15hb. January 1958 sewaktu Us. Hashim Ghani dipanggil mengadap Pejabat Agama Islam Negeri Sembilan dan berdebat dengan Tuan Mufti ketika itu, SS Tuan Haji Ahmad Bin Hj Said, namun kenyataan guru Wahabi ini masih digunapakai oleh pengikut-pengikutnya di I'ttiba Us-Sunnah Kuala Pilah sehingga kini.Maka berlakulah satu penangkapan terhadap beberapa individu di I'ttiba Us-Sunnah yang hanya menunaikan solat zuhur di markas mereka dan beranggapan solat Juma'at yang diadakan di masjid berhampiran melakukan perkara bida'ah yang sesat.
Pihak JHEAINS sudah lama menyedari tentang beberapa penyelewengan yang dilakukan oleh golongan Wahabi ini di I'ttiba Us-Sunnah Kuala Pilah dan seharusnya perkara sebegini harus ditamatkan dengan segera agar tidak menjadi lebih parah lagi.Salah satu tindakan yang perlu diambil ialah dengan merobahkan sahaja premis I'ttiba Us-Sunnah yang terang-terangan telah melanggar ketetapan yang dibuat oleh JHEAINS.
Ini pula ialah kenyataan yang keluar dari tokoh Wahabi yang menjadi sanjungan golongan Wahabi Malaysia yang memperlekehkan pengajian Sifat 20.Di antara tokoh-tokoh Wahabi di Malaysia yang sering memperlekehkan pengajian Sifat 20 ialah Dr Asri (mantan Mufti Perlis), Fathul Bahri, Sofwan Badri (Pengerusi an-Nida), Rasul Dahri (pendakwah bebas Wahabi) dan beberapa lagi tokoh yang sealiran dengan mereka.Mereka menganggap bahawa pengajian Sifat 20 yang dibawa oleh Asyairah dan Maturidiyyah sebagai ajaran dari Yunani dan Greek. Tokoh-tokoh Wahabi ini sering diberi tempat untuk menyampaikan fahaman mereka oleh mereka yang cetek dalam pengajian ilmu Tauhid dan ini boleh menyebabkan kegelinciran aqidah umat Islam apatah lagi bila mereka mengambil pendekatan dengan menjisimkan zat Allah seperti Allah duduknya di Arasy, ada tangan tak serupa dengan makhluk, ada wajah tapi tak serupa makhluk dan sebagainya. Sedangkan MAHA SUCI ALLAH dari menyerupai makhluknya dan ALLAH ITU WUJUD DAN TAK BERTEMPAT.
Oleh itu, sebagai umat Islam yang sayangkan aqidah agar tidak dicemari oleh fahaman Wahabi seperti ini, maka WAJIB bagi kita membongkar penyelewengan mereka dan bukanlah untuk memburuk-burukkan nama sesiapa. Ingatlah, apabila rosak aqidah, maka rosaklah segala amalan kita.

2 comments:

Unknown said...

Assalamualaikum,

Berikut ialah beberapa kajian dan bahan bukti yang akan memberi kita faham dengan jelas tentang gerakan senyap Kaum Muda dan Wahabbi Salafi yang sedang mengancam aqidah umat islam di negara ini.

SILA KLIK http://www.docstoc.com
UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
• Bangsa Melayu Mengikut Ulama Ahlu Sunnah Wal Jamaah
• Tok Ayah Zid Kedai Lalat
• Kuasa Tiang Kepada Cita-Cita
• 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
• Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
• Jom Kenali Dr Maza & Co
• Ahlul Bait Yang Dicerca

SILA KLIK http://www.4shared.com
UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
• Rasulullah Budak Kampung
• Maulid Tandingi Krismas
• Sifat 20 Tidak Wajib (Nik Aziz)
• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 1)
• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 2)
• Asma’ Wa Sifat (Hadi Awang)
• Sifat 20 – Dr Mohd Asri al-Wahabbi
• Sifat 20 – Rasul Dahri al-Wahabbi
• Sifat 20 – Fathul Bari al-Wahabbi

Taklif pengkaji telah pun selesai, maka terserahlah kepada budi bicara pembaca sekalian untuk menerima ataupun sebaliknya. Bagi mereka yang mendapat hidayah, maka bertindaklah mengikut kadar upaya tangan (kuasa/undi), lidah (dakwah/hebahan) atau hati (doa) bagi mempertahankan aqidah hakiki Ahlu Sunnah Wal Jamaah yang bersendikan mazhab tauhid Imam Abu Hasan Ali bin Ismail al-Asy'ari ra dan Imam Abu Mansur al-Maturidi ra; mazhab feqah Imam Abu Hanifah ra, Imam Malik bin Anas ra, Imam Muhammad as-Syafie ra atau Imam Ahmad bin Hanbal ra; mazhab tasauf Imam Ghazali qsa dan Imam Junaid al-Baghdadi qsa.


FAKEH KHALIFAH SAKA
fakeh@hush.com

mohdrusli said...

Tak bolehkah kita berlapang dada? Tolong menolong dalam kebajikan dan ketakwaan?