Friday, April 29, 2011

Al-Fatihah Al-Syed Abd. Qadir Mansooruddin Al-Jilani.

Jenazah setelah dimandikan

Ulama tersohor Syeikh Afefuddin Al-Jilani di pusara ayah tercinta.
Bacaan Talqin oleh Syeikh Afefuddin Al-Jilani
Saya mendapat berita tentang perginya seorang tokoh ulama dijemput Allah swt berketurunan Syeikh Abdul Qadir Al-Jilani iaitu Al-Syed Abdul Qadir Mansooruddin Al-Jilani. Allahyarham merupakan ayah kepada ulama tersohor dari Iraq yang menetap di Malaysia iaitu Syeikh Afefuddin Al-Jilani.
Selepas waktu zuhor Masjid Saidina Muadz Bin Jabal telah dipenuhi oleh beberapa jemaah yang begitu mengenali Allahyarham.Malah beberapa tokoh agama dari negara jiran Singapura juga turut hadir untuk bersama-sama solat jenazah dan mengiringi jenazah ke kubur di Bukit Kiara.Hujan yang turun sewaktu jenazah di solatkan menandakan betapa dunia juga menangisi pemergian ulama ini ke alam baqa'.
Selepas solat 'Asar, jenazah disolatkan dan dipimpin oleh anak Allahyarham iaitu Syeikh Afefuddin Al-Jilani yang begitu dihormati oleh para ilmuan, maupun para penuntut ilmu.Jenazah selamat dikebumikan di perkuburan Bukit Kiara Kuala Lumpur. Selepas Maghrib sekali lagi kami berkumpul di Masjid Muadz Bin Jabal untuk membaca Yassin dan tahlil arwah dan ini akan berlangsung selama 3 hari berturut-turut. Seluruh pencinta ilmu mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham dan berdoa agar rohnya akan dicucuri rahmat oleh Allah swt.

No comments: