Tuesday, April 5, 2011

BERITA JIJIK LAGI MENJIJIKKAN!!!

Inilah dia berita yang paling "JIJIK LAGI MENJIJIKKAN" tetapi amat disukai oleh semua orang tidak kira samada orang itu tinggi akhlaknya atau rendah akhlak DAN tidak kira samada dia seorang yang berilmu agama ataupun yang jahil agama. Berita tersebut ialah berita tentang perlakuan seks yang disebarkan oleh beberapa individu yang akhirnya menjadi tontonan ramai di laman Youtube walaupun untuk beberapa minit sahaja. Alhamdulillah apabila video tersebut telah dikeluarkan dari laman Youtube kerana ia akan menambahkan lagi dosa umat-umat Islam yang suka membuat andaian sendiri.
Betapa "JIJIK LAGI MENJIJIKKAN" apabila isu ini semakin mendapat tempat di dada-dada akhbar, kaca telivisyen malah begitu banyak blog-blog yang begitu ghairah menyiarkan video tersebut di blog-blog mereka. Yang lebih malang sekali bila video yang "JIJIK LAGI MENJIJIKKAN" ini mendapat tempat juga di blog-blog ustaz-ustaz yang seolah-olah tidak merasa malu untuk menyiarkannya. Tidak cukup dengan itu, laman-laman social (FB) pak-pak ustaz juga begitu bersemangat menyiarkan gambar perlakuan seks ini seolah-olah tidak ada perkara lain lagi untuk dibicarakan.
Memang benar, dalam isu pegangan politik, masing-masing mempunyai hak untuk mempertahankan pegangan atau politik mana yang mereka ikut. Tetapi jangan kita menggadaikan maruah kita dek fahaman politik dan jangan kita memperalatkan agama kita untuk mencapai maksud dalam berpolitik. Bagi saya, saya tidak berpegang dalam mana-mana fahaman politik baik dalam UMNO, PAS ataupun PKR. Sememangnya ada banyak kesalahan-kesalahan yang dilakukan oleh ketiga-tiga politik ini dan kesalahan-kesalahan inilah yang wajib kita tegur agar timbul kesedaran di kalangan mereka untuk memperbaiki kesalahan tersebut. Maka dengan itu, saya tidak mahu terlibat untuk mengadili kesalahan seseorang itu dengan hanya menjadi penonton video yang kita sendiri tidak tahu puncanya. Yang banyak saya dedahkan video ialah dari percakapan seseorang itu sendiri dan ternyata kesahihannya tanpa boleh diubah-ubah lagi.
Bagi saya, segala pendedahan tanpa kesahihannya, penyebaran tanpa bukti-bukti yang kukuh dan hanya membuat andaian sendiri adalah amat merbahaya, takut-takut kita tersalah dalam andaian kita, maka kita sudah menempatkan diri sebagai tukang fitnah yang balasannya tidak lain ialah di Neraka Jahanam.

No comments: