Wednesday, May 25, 2011

Video "Box-Office" Ku adalah dakwah Ku.Alhamdulillah, bila ceramah dari Al-Fadhil Ustaz Zamihan ini mencecah kepada 500 pengunjung dalam sehari termasuklah dari golongan-golongan Wahabi yang menontonnya, maka saya semakin bersemangat untuk merakam dan menyebarkan video-video seperti ini. Walaupun penyebaran video ini tidak mendatangkan keuntungan berupa wang ringgit, namun saya amat berpuas-hati dengan kerja dakwah yang saya lakukan kerana saya yakin ganjaran yang lebih besar menanti di kemudian hari. Dalilnya ialah, kita terlibat dalam memberi kefahaman kepada umat Islam tentang bahayanya aqidah yang dibawa oleh golongan Wahabi dan sekurang-kurangnya mungkin akan ada di antara mereka yang sudah terjebak dengan fahaman Wahabi akan segera kembali kepada aqidah sebenar yang dibawa oleh Ahli Sunnah Wal Jamaah yang tulen.
Berjuang dalam menyebarkan dakwah bukan hanya terletak di bahu ulama-ulama ataupun ustaz-ustaz tetapi ia perlu juga dilakukan oleh setiap individu yang beriman kepada Allah. Berdakwah juga bukan hanya perlu kepada kata-kata tetapi ia melibatkan terlalu banyak aspek dan kita harus bijak untuk menyampaikannya. Contoh, apabila kita sering berjalan berulang-alik ke masjid untuk solat berjemaah tanpa berbicara sekalipun, maka pergerakan kita itu juga merupakan satu dakwah yang akan diikuti oleh orang lain untuk turut pergi ke masjid berjemaah. Persetankan kata-kata manusia yang jahil apabila ada suara-suara sumbang yang mengatakan, perjalanan kita berulang-alik ke masjid itu sebagai satu perbuatan yang riak. Hebatnya manusia hari ini apabila boleh membaca hati manusia samada ikhlas ataupun riak.
Dalam menegak dan memperjuang aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang tulen, ia terletak di bahu kita yang cintakan kepada ulama-ulama Musytahid, cintakan kepada amalan-amalan baik yang dibawa oleh ulama-ulama terdahulu, cintakan kepada majlis-majlis memulia dan membesarkan Rasulullah s.a.w sebagai makhluk teragung di muka bumi ini. Maka wajib bagi kita berjuang menentang fahaman Wahabi yang bencikan kepada majlis-majlis Maulid, yang suka membida'ahkan amalan-amalan baik yang dipelopori oleh ulama-ulama terdahulu, yang menghukum kafir, syirik kepada sesiapa yang beramal tanpa contoh dari Rasulullah s.a.w. Apakah golongan Wahabi ini tidak pernah mendengar sabda Rasulullah s.a.w. yang mengatakan ulama itu adalah pewaris ku? Apakah solat wuduk yang dilakukan oleh Saidina Bilal Bin Rabah itu dituduh bida'ah oleh Rasulullah sa.w. kerana Baginda tidak pernah menunjukkan contohnya?
Kejahilan umat Islam hari semakin terserlah apabila mereka tidak pernah mendampingi ulama-ulama, tidak pernah menghadiri sesi-sesi pengajian, tidak pernah bertanya kepada orang 'alim tentang sesuatu hukum, malah bertindak dengan sendiri berijtihad sesuatu hukum berpandukan daripada rujukan internet, buku-buku, risalah-risalah tanpa ada gurunya. Lebih parah lagi apabila ada umat Islam yang sudah agak lewat untuk mendekati ajaran Islam, maka mereka ini akan mengambil pendekatan yang mudah-mudah sahaja untuk beribadat. Dalil mereka ialah, Islam itu mudah tetapi mereka tidak tahu apakah semudah itu untuk mereka menjadi penghuni Syurga kelak? Solat mereka seumpama melepaskan batuk di tangga, tidak perlu lagi berzikir, tidak perlu lagi berdoa, tidak perlu merujuk kitab-kitab muktabar kerana kitab-kitab tersebut adalah kalam ulama yang tidak terlepas dari dosa dan berbagai-bagai lagi alasan untuk menguatkan hujah mereka agar tidak perlu kepada ubbudiyah kepada Allah swt. Inilah yang selalu dicanangkan oleh golongan Wahabi yang senantiasa mahu manusia ini lalai dalam mengingati Allah. Oleh itu, dengan sisa umur yang dianugerahkan oleh Allah swt, saya akan terus berjuang dan membongkar segala kecelaruan yang ditimbukan oleh golongan Wahabi demi menyelamatkan umat Islam dari terjerumus ke dalam aqidah yang kufur.

4 comments:

tokpakirkd said...

Salam,
Allah ta'ala berkati saudara. Amiin Ya Rabbal 'alamiin.
TokPakirKD

Suara hatiku said...

Suara tak berapa clear sangat..kalau leh anta beli mic letak kat meja ustaz ceamah..biar sound tu jelas siket

Suara hatiku said...

kalau leh anta letak mic kat ustaz bio ceramah ustaz tak bergema n jelas..harap sedia diperbaiki..

Ibn Salleh. said...

suara hatiku,videocam ini pun ada kawan yg bagi pinjam.kalau ana mampu beli mic, Insya'allah akan dibeli tapi ana dpt tahu harganya bukan murah.Syukran.